Přeskočit na obsah

Černý kašel

Černý kašel (pertuse) je vysoce infekční bakteriální onemocnění, které postihuje plíce a dýchací cesty. Toto onemocnění ohrožuje na životě malé děti; pro starší děti a dospělé nebývá smrtelné, „pouze“ krajně nepříjemné a zdlouhavé. Ochranný účinek očkování z dětských let má tendenci vyvanout a nechránit proti infekci po dobu dospělosti.

Proto je doporučeno alespoň jednou v dospělém věku aplikovat posilující dávku. Zejména pak osoby vyskytující se v blízkosti malých dětí a těhotné ženy by měly zvážit přeočkování zcela bezpečnou vakcínou. Díky velkému nárůstu případů černého kašle a zájmu o očkování v posledních měsících přechodně nebyly vakcíny k dispozici. Od poloviny května se ale očekávají jejich uspokojivé dodávky.

Máte-li zájem o přeočkování proti černému kašli, napište nám nebo zavolejte. Zapíšeme si Vás na pořadník, případně si rovnou domluvíme aplikaci. Vakcína ani aplikace sice nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, ale námi vystavený doklad na úhradu 1 100 Kč Vám zpětně může pojišťovna proplatit.