Přeskočit na obsah

Syndrom spánkové apnoe

Jedná se o stav, kdy během spánku dochází k opakovaným přestávkám dýchání. Tyto přestávky jsou způsobeny dočasným zablokováním nebo zúžením dýchacích cest, což redukuje zásobení těla kyslíkem. Vlivem krátké zástavy dechu dochází k částečnému probuzení, což snižuje kvalitu spánku a způsobuje únavu a ospalost během dne. Mezi dalšími projevy syndromu bývá hlasité chrápání, porucha soustředění a paměti, absence snů nebo ranní bolest hlavy. Spánková apnoe postihuje asi 4 % mužů a 2 % žen, častěji osoby s kumulací tuku v oblasti břicha.

Proč bychom to měli řešit?

Syndrom spánkové apnoe přispívá ke zvýšené kardiovaskulární nemocnosti, a dokonce je asociován i s vyšším rizikem vzniku některých nádorů. Řada vědeckých studií prokázala, že spánková apnoe zkracuje délku života ve zdraví.

Jak vám můžeme pomoci?

V naší ordinaci nově využíváme přístroj Poly Watch, který umožňuje snadno diagnostikovat syndrom spánkové apnoe. V případě odhalení syndromu pak následuje odeslání do spánkové laboratoře, kde syndrom vyřeší. Diagnostika syndromu přístrojem Poly Watch není složitá, spočívá v monitoraci vašeho dechu během noci. Spolu s jednoduchou edukací vám přístroj na noc zapůjčíme a následující den se společně podíváme na výsledky měření. Nemusíte se ničeho bát – Poly Watch je malé a tiché zařízení, které vám v noci nezpůsobí diskomfort.

Pokud jste z výše uvedeného nabyli dojmu, že by se vás syndrom spánkové apnoe mohl týkat, neváhejte se u nás objednat k vyšetření (osobně, telefonicky nebo prostřednictvím emailu/Medevia).